Wie bepaalt er in Nederland over leven en dood? Dat is de vraag waar het NCRV-programma Altijd Wat dinsdag op in gaat aan de hand van een portret van de 47-jarige Gaby Olthuis, die euthanasie wil. Een dag later volgt een onderzoeksreportage.

De makers van Altijd Wat verdiepen zich in euthanasie. Dinsdag in Altijd Wat volgt een portret van Gaby Olthuis, die leidt aan tinnitus. Op woensdag in de Altijd Wat Monitor zie je de reportage Dokter, ik wil euthanasie.

Altijd Wat: Gaby Olthuis
"Ik hoop dat als ik dood ben, dat het echt stil is", aldus Olthuis van 47 jaar en moeder van twee kinderen. Ze leidt ondertussen dertien jaar aan een ernstige vorm van oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd. Hierdoor hoort ze onafgebroken het geluid van een remmende tram door haar hoofd. De aanhoudende kwelling maakt haar leven ondraaglijk, zo ondraaglijk dat ze niet meer wil en kan leven. Verslaggeefster Mrianda Grit volgt haar in haar strijd om een waardige dood.

Altijd Wat Monitor: Dokter, ik wil euthanasie
Van de 10.000 euthanasieverzoeken in 2012 werden er 4200 gehonoreerd, aldus Altijd Wat Monitor. In een reportage wordt uitgebreid stilgestaan bij keuzes en dilemma's rondom euthanasie.

Altijd Wat, dinsdag 15 april, 20.25 uur, NCRV, Nederland 2
Altijd Wat Monitor, woensdag 16 april, 21.25 uur, NCRV, Nederland 2


Ga naar de website van Altijd Wat
Ga naar de website van de Altijd Wat Monitor
Kijk de vorige afleveringen terug
Live naar Nederland 2 kijken via npo.nl