Westerborkanp 1052516 carousel missed 1470049295

Zondag is het precies zeventig jaar geleden dat kamp Westerbork werd bevrijd door Canadese militairen. De herdenking wordt vanaf 14.00 uur rechtstreeks uitgezonden door de NOS op NPO 2.

Tijdens de herdenking, die plaatsvindt op het voormalige kampterrein, worden sprekers, muziek en korte reportages afgewisseld met teksten van Philip Mechanicus. Enkele originele treinwagons die de nazi’s destijds gebruikten voor het transport van gevangenen en militairen zijn onderdeel van het decor.

Ga naar de special over 4 en 5 mei

Portretten van sommige gevangenen
De tv-uitzending staat onder andere in het teken van de portretten van sommige van de 876 gevangenen die de bevrijding hebben meegemaakt. Presentator Rob Trip gaat in gesprek met historicus Eva Moraal, die op basis van de vele bewaarde brieven en dagboeken een boek schreef over Westerbork. Verder is er aandacht voor het Herinneringscentrum Kamp Westerbork dat onlangs vijf Duitse goederenwagons heeft opgespoord en gekocht.

Twee reportages
Behalve interviews en portretten zijn er ook twee reportages te zien: Restauratie van de wagons in beeld en De chanukia-kandelaar van Stefan Breslauer. Laatstgenoemde reportage gaat over de teruggave van een verloren gewaande chanukia-kandelaar aan de familie van Chanita Moses-Breslauer, een van de overlevenden van Westerbork.

Herdenking kamp Westerbork, zondag 12 april, 14.00 uur, NOS, NPO 2
Samenvatting, zondag 12 april, 18.40 uur, NOS, NPO 2


Kamp Westerbork, de film
Eerste deel van de oorspronkelijke ongemonteerde film.

Tweede deel van de oorspronkelijke ongemonteerde film
 
Derde deel van de oorspronkelijke ongemonteerde film
 
Vierde deel van de oorspronkelijke ongemonteerde film

Ga naar de special over 4 en 5 mei