Klopt het beeld over Nederlandse jihadstrijders? Filmmaakster Floor van der Meulen zocht voor de documentaire Paradijsbestormers jihadstrijders uit de wijk van haar jeugd. Sophie Hilbrand blikt in de special 9/11: Ik vecht voor de jihad op de 3Doc vooruit en terug.

De afgelopen weken zijn Nederlandse jihadstrijders meerdere keren in het nieuws geweest, maar wie zijn ze eigenlijk? Floor van de Meulen (25) ging op onderzoek uit en reisde daarvoor af naar de grens bij Syrië. Het resultaat is donderdagavond te zien op NPO 3.

3Doc: Paradijsbestormers
Waarom zou je als Nederlander naar Syrië vertrekken om daar te vechten? Documentairemaakster Floor van der Meulen interviewde een Syriëganger die een andere levenskeuze heeft gemaakt dan de meeste Nederlandse jongeren. "Ik wilde weten: waarom zijn zij zo anders dan ik?" aldus Van der Meulen tegenover NOS op 3.

9/11 special: Ik vecht de jihad
Vooraf introduceert Sophie Hilbrand samen met Van der Meulen de documentaire Paradijsbestormers. Na afloop wordt samen met specialisten over de Nederlandse jihadstrijders gepraat. Wie zijn ze? Wat zijn hun beweegreden? En hoe gevaarlijk zijn ze nou eigenlijk echt?

9/11 special: Ik vecht de jihad, donderdag 11 september, 21.00 uur, BNN, NPO 3
3Doc: Paradijsbestormers, donderdag 11 september, 21.05 uur, BNN, NPO 3
9/11 special: Ik vecht de jihad, donderdag 11 september, 21.50 uur, BNN, NPO 3


NPO 3 kijken via npo.nl
3Doc terugkijken via npo.nl
Floor van der Meulen in Pauw over Paradijsbestormers
NOS op 3 over Paradijsbestormers