Waarom komen Polen naar Nederland om voor een minimaal salaris het vuile werk op te knappen? De 3Doc-documentaire Meisjes van de vleesfabriek op NPO 3 vertelt het verhaal van de Poolse meisjes Dorota, Justyna en Malwina.

Duizenden meisjes zoals Dorota, Justyna en Malwina komen jaarlijks naar West-Europa om te werken. Uitzendbureaus beloven ze een beter leven en goedbetaald werk, maar hoe is de praktijk? Je ziet het donderdag bij de AVROTROS op NPO 3.


Dorota, Justyna en Malwina
De documentaire Meisjes van de vleesfabriek volgt het leven van Dorota, Justyna en Malwina, drie jonge Poolse meisjes die werken in een Nederlands vleesfabriek waar dagelijks 20.000 varkens worden gedood. Ze doen zwaar werk dat Nederlanders niet willen doen. Waarom doen zij het dan wel? Omdat de omstandigheden in Polen vaak nog slechter zijn.

Ongelukkig
Gelukkig zijn de meisjes niet. Malwina, die 19 is en in Boxtel woont, heeft 's nachts pijn aan haar vingers en vraagt zich af waarom ze hier nog is. In Polen heeft ze echter ook geen toekomst. Ook Justyna keert liever niet terug naar Polen; haar moeder is depressief, haar vader kwam om bij een band en haar familie heeft schulden. Dorota was ooit het 'mooiste meisje van de klas' en droomde van een toekomst als bekendheid, maar werkt nu net als Malwina en Justyna in de wereld van het vlees.

3Doc: Meisjes van de vleesfabriek, donderdag 4 september, 21.00 uur, AVROTROS, NPO 3


NPO 3 kijken via npo.nl
Meer van 3Doc terugkijken via npo.nl