Still killers slope   hemelbestormers 13 carousel missed 1419244405

Spectaculaire natuurbeelden, spannende intriges en schurende personages. Dat zijn de ingrediënten van de boeiende 3Doc: Hemelbestormers over een Himalaya-expeditie die op zeven kilometer hoogte vastloopt.

De 3Doc: Hemelbestormers was een van de genomineerde docu's op IDFA 2014 en is op tweede kerstdag om 20.25 uur te zien op NPO 3. Voor deze docu ging filmmaker Geertjan Lassche zeven weken embedded mee met TeamWilco van beroepsavonturier Wilco van Rooijen. Samen proberen ze de Cho Oyu te beklimmen, de op vijf na hoogste berg ter wereld. Op deze berg kwamen bij eerdere expedities twee Nederlandse klimmers om het leven. Voor Van Rooijen is het de eerste 'achtduizender' na het K2-drama in 2008 waarbij hij zwaar bevriezingsletsel opliep.

Meer programma's van de NPO tijdens de feestdagen


Morele dilemma's

Een week voor het begin van de Cho Oyu-expeditie komen veertien sherpa's om bij de Mount Everest (naast de Cho Oyu). Dit werd het grootste klimdrama in de geschiedenis van de Himalaya. Het is een voorbode van een opstapeling van problemen, omdat de echte morele dilemma's zich pas hoog op de berg afspelen. Ook is filmen op deze extreme hoogte door gebrek aan zuurstof bijna onmogelijk. Daarom volgde documentairemaker Lassche een half jaar lang intensieve trainingen.

Extreme omstandigheden

Geertjan Lassche was eerder embedded bij Korps Mariniers (De Uitverkorenen, IDFA 2012), over de vloer bij Thomas Dekker (Niemand Kent Mij, 2011) en het artsenteam van de Intensive Care van het Erasmus MC (Van Leven Ga Je Dood, 2007). Lassche probeert in aansprekende decors en onder extreme omstandigheden vast te leggen hoe mensen reageren op spannende dilemma's. Lassche is ook bekend van documentaires als De Boer Die Zou Gaan Emigreren (IDFA 2008), Blinde Drift (2014) en Zwart IJs (2014).

3Doc: Hemelbestormers, vrijdag 26 december, 20.25 uur, EO, NPO 3


Naar de website van 3Doc: Hemelbestormers
Kijk 3Doc: Hemelbestormers live op npo.nl
Kijk 3Doc: Hemelbestormers terug op npo.nl