Srebrenica s.heijdendael 2 carousel missed 1468233116

Waarom kwam de beloofde luchtsteun in Srebrenica nooit? Argos doet onderzoek in de 2Doc: Waarom Srebrenica moest vallen, maandagavond bij de HUMAN en VPRO op NPO 2.

De luchtsteun was al herhaaldelijk toegezegd, maar op de vroege ochtend van 11 juli 1995 kwam die niet. De moord op 8000 moslimmannen had met de steun voorkomen kunnen worden. Argos komt maandag met een multimediaal project over het onderzoek dat ze in Srebrenica, Tuzla, Washington, New York en Genève bracht.

Wisten inlichtingendiensten van de aanval?
Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve worstelt nog steeds met de val van Srebrenica. Hij reist met Argos, voor het eerst sinds de massamoord, naar de voormalige enclave. De oud-politicus spreekt er met onderzoekers en overlevenden. Ook vraagt hij zich af waarom de luchtsteun uitbleef en of de inlichtingendiensten op de hoogte waren van de op handen zijnde aanval.

Online en op de radio
Op de website van de VPRO zijn de belangrijkste feiten en vraagstukken rond de val van Srebrenica op een rij gezet in een interactieve documentaire. Bij Argos Radio is de gang van zaken rond het fotorolletje onder de loep genomen. Het radioprogramma sprak met de militair die oorlogsmisdaden vastlegde op foto, de laborant die de foto's verprutste en zijn chef, de chef van de inlichtingendienst destijds en de recherche van de marechaussee. 

2Doc: Waarom Srebrenica moest vallen, maandag 29 juni, 20.30 uur, VPRO en HUMAN, NPO 2
Interactive: Waarom Srebrenica moest vallen, maandag 29 juni, rond 18.00 uur, de url volgt later


Bekijk het Dossier Srebrenica 1995-2015 op vpro.nl
Luister Argos: Het fotorolletje revisited terug
Lees de reactie van Joris Voorhove op NOS.nl