Voorbij het paradijs kleur carousel missed 1418027819

In Voorbij het Paradijs wordt de voorgeschiedenis van een onbegrijpelijk gezinsdrama gereconstrueerd waarbij vier van de vijf gezinsleden om het leven kwamen. Voorbij het Paradijs is maandag 8 december te zien bij de VPRO op NPO 2.

In het Utrechtste Schalkwijk heeft vader Rob zijn vrouw en twee dochters van elf en vijftien jaar met geweld om het leven gebracht. Daarna heeft hij de boerderij in brand gestoken en ook zijn eigen leven beëndigd. De negentienjarige zoon was op het moment niet thuis en blijft alleen over.

2Doc: Voorbij het Paradijs

Het zag er naar uit dat het gezin het allemaal goed voor elkaar had. Twee maanden eerder verhuisden ze nog naar een boerderijtje aan de Lek waar ze een Bed & Breakfast zouden beginnen. Betrokkenen, waaronder familieleden en vrienden, worstelen elke dag met de vraag waarom. Ze vertellen open over wat er vooraf ging aan de moord. Wat dreef Rob tot deze gruweldaad?Gezinsdrama's 

Gezinsdrama's komen vaker voor in normale en maatschappelijk succescvolle gezinnen. Jezelf in brand steken nadat je je gezin hebt omgebracht klinkt als een uitzonderlijke situatie. Volgens de documentairemaker zijn we er allemaal toe in staat dit soort daden te plegen als we niet oppassen. Maar waar loert dan precies het gevaar?


2Doc: Voorbij het Paradijs, maandag 8 december, 20.25 uur, VPRO, NPO 2


Meer over Voorbij het Paradijs
Interview met filmmaker Hans Simonse in Regisseur aan de Keukentafel