Wim en jesse met colonist carousel missed 1424097130

De Amish leiden in een uiterst gesloten geloofsgemeenschap in Amerika een sober leven. Toch zijn ook deze mensen vatbaar voor verleidingen. Ze geven tonnen uit aan Nederlandse tuigpaarden.

Amish zijn cameraschuw. Toch won documentairemaakster Annette van Trigt het vertrouwen van deze uiterst gesloten gemeenschap en maakte een boeiende 2Doc die de EO uitzendt op NPO 2. In het dagelijks leven vervoeren de Amish zich met paard en wagen, bespannen met doorgaans afgekeurde dravers. Maar ze ontdekte dat niets menselijks hen vreemd is: ze vallen voor het luxe Nederlandse tuigpaard en geven daar gemakkelijk tonnen aan uit. Ook Amish laten zich kennelijk leiden door statusverhoging. Hoe rijmen ze deze luxe met hun sobere levensstijl?


Nederlands tuigpaard

Al jarenlang is het Nederlands tuigpaard een gewild exportproduct onder deze religieuze gemeenschap. Met dit luxe paard, wil een kleine groep zich onderscheiden van de rest van de gemeenschap. Paardenfokker Wim Cazemier uit het Groningse Nuis doet al 10 jaar goede zaken met de Amish. Hij raakte zo goed bevriend met hen dat hij met zijn gezin wil vertrekken naar Indiana. De paardensport staat daar nog in de kinderschoenen en zijn expertise kunnen ze goed gebruiken.

Kunstgrepen
In deze 2Doc proef je de manier van leven van de Amish en hoe ze door allerlei kunstgrepen omgaan met de voortschrijdende techniek. Want hoe kan het dat ze zonder gebruik van computers toch zo goed op de hoogte zijn? Een Drentse fokker krijgt bijvoorbeeld een voor Nederlandse begrippen ongelooflijk hoog bod voor zijn tophengst. Hoe verhoudt zich dat met de sobere leefstijl van de Amish zelf?

2Doc: Verleidingen voor Amish, dinsdag 17 februari, 23.00 uur, EO, NPO 2


Bekijk andere 2Doc documentaires online