8sep edward aan het werk  idtv 1  carousel missed 1441629032

Het is de Week van de Alfabetisering. Daarom zendt de NTR de 2Doc: Verlegen om woorden uit, waarin mensen de strijd aangaan met hun laaggeletterdheid.

Een op de tien Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Voor deze groep 'laaggeletterden' is de gedigitaliseerde samenleving haast onmogelijk ingewikkeld geworden. In de 2Doc: Verlegen om woorden dinsdag op NPO 2 een portret van drie mensen die toch de strijd aanbinden.

Online solliciteren
Edwin werkt 41 jaar als bankwerker als zijn werkgever failliet gaat en hij opeens geconfronteerd wordt met alle eisen waaraan hij moet voldoen voor zijn WW-uitkering. Online solliciteren, een digitale werkmap bijhouden, alles is voor hem zoals hij zelf zegt abracadabra, omdat hij slecht kan schrijven en nog nooit een computer heeft aangeraakt.

Formulieren
Corrie heeft haar laaggeletterdheid altijd verborgen gehouden omdat ze zich ervoor schaamt. Doordat ze problemen krijgt met formulieren die ze moet invullen op haar werk en na haar scheiding ook geen man meer heeft die de administratie doet, neemt ze de stap en gaat een cursus volgen. Het is niet alleen lezen en schrijven wat ze moet leren, ook zelfvertrouwen.

Lagere school
Automonteur Edward heeft in zijn geboorteland Polen niet meer dan de lagere school doorlopen en probeert dit nu in Nederland in te halen, zodat hij hogerop kan in zijn werk en zijn kinderen straks kan helpen als ze op de basisschool zitten.

Opbloeien
Om verder te komen, krijgen deze mensen praktische handvatten, zoals het voorlezen van simpele teksten aan hun kinderen of het plaatsen van een advertentie op marktplaats, waardoor ze snel meer mee kunnen komen in de 'normale' maatschappij van geletterden. Mensen die zich jarenlang minderwaardig voelden bloeien op en gaan zich meer uiten.

2Doc: Verlegen om woorden, dinsdag 8 september 2015, 23.00 uur, NPO 2


Naar de website van de NTR
Bekijk meer mooie 2Docs op npo.nl