14 carousel missed 1441022764

Dankzij een luitenant-kolonel van de Sovjet-Russische luchtmacht ontsnapte de wereld op 25 september 1983 ternauwernood aan een kernoorlog.

In de 2Doc: The man who saved the world dinsdag op NPO 2 het verhaal van de Russische generaal Stanislav Petrov. Tijdens de Koude oorlog stond hij voor een onmogelijke keuze. Op die bewuste nacht van 25 september 1983 toonde het Sovjet-afweer­systeem dat er kernraketten vanuit de VS in aantocht waren. Als de computer gelijk had, zou een tegenaanval een wereldvernietigende oorlog starten. Of was het een fout? Petrov hield het hoofd koel en vertrouwde niet op de computers, maar op zijn eigen inzicht en gevoel. En door tegen de voorschriften in juist níets te doen, redde hij de wereld.


Spannend
Deze 2Doc van de VPRO gaat over die bewuste nacht, maar ook over het leven erna voor deze opvliegende en moeilijke man. Dat Petrov niet de makkelijkste is, blijkt al tijdens de eerste scènes. Ook Anthony wordt tijdens het filmproces meerdere malen door hem de deur gewezen. Maar de regisseur vindt het verhaal en het personage te spannend om te laten lopen. Hij volgt Petrov op zijn rondreis door Amerika. Overal waar de Rus komt wordt hij als een held onthaald en van de Verenigde Naties ontvangt hij een prijs voor zijn verdiensten.

2Doc: The man who saved the world, dinsdag 1 september, 23.00 uur, VPRO, NPO 2


Naar de website van de VPRO
Bekijk meer mooie 2Doc's online op npo.nl