Our Nixon 2

De vertrouwelingen van president Richard Nixon legden zijn ambtsperiode van 1969 tot 1974 vast met Super-8 camera’s. Ze filmden historische gebeurtenissen en personen, zoals de maanlanding en Nicolae Ceausescu.

H. R. Haldeman, John Ehrlichman en Dwight Chaplin filmden ook het dagelijks leven van de republikeinse president, zoals de paashaas en het avondeten. Ze legden zijn ambtsperiode vast omdat ze dachten dat Nixon de wereld zou veranderen. Nixon was onder andere verantwoordelijk voor het terugtrekken van de troepen uit Vietnam en de start van het spaceshuttleprogramma. Ze hadden gelijk wat betreft het veranderen van de wereld, maar niet per se op de manier die zij dachten. En ze hadden vast ook niet verwacht dat ze in de gevangenis zouden belanden.

Watergate 
De Super-8 beelden werden na het Watergate-schandaal door de FBI geconfisqueerd, toen naar buiten kwam dat de republikeinen in 1972 de verkiezingen hadden gesaboteerd. De video’s zijn bijna 40 jaar lang weggestopt en vergeten. Nu zijn de beelden samengevoegd tot een bijzondere documentaire, die een uniek en intiem beeld geeft van de complexe regeerperiode van Nixon. Het is deze week precies 40 jaar geleden dat Nixon opstapte. 

2Doc: Our Nixon, Donderdag 7 augustus om 23.55 uur bij de VPRO op Nederland 2