Nepal een half jaar later carousel missed 1446213816

In april werd Nepal getroffen door een verwoestende aardbeving. Voor de KRO-NCRV documentaire Nepal, een half jaar later op NPO 2 laat Jessica Villerius zien hoe de situatie van de slachtoffers uit Nepal nu is.

Een half jaar geleden was de media-aandacht rondom de ramp enorm, maar deze is inmiddels verdwenen. Door naschokken en overstromingen vallen er echter nog steeds nieuwe slachtoffers. Villerius brengt in beeld hoe het nu met hen gaat.

Afhankelijk van internationale steun
De Nepalese overheid meldt dat ze haar burgers helpt met raad en daad, en dat het ingezamelde geld ‘zuiver en transparant wordt besteed’. Tijdens een bezoek aan een tentenkamp in Kathmandu, ziet Villerius dat daar nog steeds ruim 7000 mensen in de buitenlucht slapen omdat hun huizen zijn verwoest. Dit kamp wordt gefinancierd met geld dat onder andere is ingezameld via giro 555, niet door de Nepalese overheid.

Ook op andere plekken weinig steun
Ook hoog in de bergen is er op vele plekken nog geen financiële, medische of emotionele steun geboden. ‘Het is inspirerend om te zien hoe de Nepalezen hun lot met zoveel gratie dragen, maar het maakt me ook boos,’ zegt Villerius. ‘Er zijn miljarden ingezameld voor dit vredelievende volk maar het komt blijkbaar niet of in ieder geval niet snel genoeg bij ze terecht. Dat vind ik iets om heel verdrietig van te worden’.