Meer dood dan levend  1  carousel missed 1437390804

Na een straatleven vol drugs en geweld belandt de Mexicaan Josué in een verwaarloosde psychiatrische inrichting. Bekijk deze 2Doc op NPO 2.

Meer dood dan levend komt Josué aan in de psychiatrische inrichting aan de rand van Juaréz, Mexico. Na een leven op straat vol drugs en geweld is hij uitgemergeld, ziek en moedeloos. De inrichting is zwaar verwaarloosd, de sanitaire voorzieningen zijn oud en medische hulp is er amper. De mensen die hier zijn aangespoeld zijn volledig op elkaar aangewezen. En precies dat wordt Josué’s redding.


Nieuw evenwicht

De patiënten vormen een maatschappij op zichzelf, met eigen omgangsvormen en regels. Mensen met zware psychiatrische aandoeningen leven hier samen met bewoners die tijdelijk de weg kwijt zijn en die na verloop van tijd kunnen meehelpen in het zorgproces. Met elkaar hebben ze een nieuw evenwicht gevonden waar ze in hun vorige leven, buiten de muren van de inrichting, tevergeefs naar op zoek waren.
 
Onvermoeibaar
Door de zorg voor anderen bloeit ook Josué op en zo krijgt zijn leven voor het eerst inhoud en zin. Zes jaar nadat hij half dood in de inrichting arriveert, heeft hij de leiding over dit huis vol onaanraakbaren. Onvermoeibaar zet hij zich in voor zijn mede-bewoners. Hij deelt pillen uit, rijdt hen met een krakkemikkige bus naar de stad, sust ruzies en probeert op zijn manier therapeutische gesprekken te voeren. De zoektocht naar zijn dochter geeft zijn leven opnieuw een andere wending.

2Doc: Meer dood dan levend, dinsdag 21 juli, 22.45 uur, IKON, NPO 2


Naar de website van de IKON

Bekijk de 2Doc: Meer dood dan levend op npo.nl
Bekijk meer mooie 2Docs online op npo.nl