Loveradio carousel missed 1451398217

Precies 21 jaar na het begin van de genocide in Rwanda, zendt de IKON Love Radio uit, een documentaire over het proces van verzoening, aan de hand van de populaire radiosoap Musekeweya.

Radio speelde een grote rol bij het aanjagen van de genocide in Rwanda. Op dezelfde frequentie als waarop in 1994 hate speeches werden uitgezonden die Hutu bendes opzweepten tot moorden is nu een radiosoap te horen. De soap heeft verzoening als boodschap en is razend populair. 

Terwijl in de soap happy ends de boventoon voeren, is verzoening in het echte leven weerbarstiger. Want hoe kunnen daders en slachtoffers na de gruwelijke moordpartijen weer naast elkaar wonen, met elkaar leven of elkaar liefhebben? In de 2Doc Love Radio komt deze complexe werkelijkheid geleidelijk aan naar voren.

Wat betekent verzoening?
De documentaire is een zoektocht naar antwoorden. Kan fictie mensen aanzetten tot verzoening? Of is dit positieve geluid slechts een vernis in een land dat nog altijd kampt met de trauma’s van de genocide? En wat betekent verzoening eigenlijk?