2doc levy  de laatste nazi s argeloos carousel missed 1444806952

Documentaire waarin het verhaal wordt verteld van de rechtszaak tegen Siert Bruins, die eind vorige maand is overleden. Woensdag te zien bij AVROTROS op NPO 2.

De dood van de oud-SS’er werd maandag pas bekend gemaakt. Naar aanleiding van het televisieprogramma LEVY & de laatste nazi's besloot de Duitse justitie in 2013 het onderzoek naar Het Beest van Appingedam te heropenen. Het proces tegen Bruins duurde zes maanden. De rechter baseerde zijn oordeel uiteindelijk op één woord: argeloos.

Rechtzaak
In de zaak tegen Bruins staat de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema centraal, in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Aangezien niet bewezen kon worden dat Dijkema argeloos is geweest, dat hij niet zag aankomen dat hij vermoord zou worden, spreekt de Duitse rechter van doodslag en niet van moord. En omdat doodslag in Duitsland verjaart, mocht Bruins na een proces van een half jaar gewoon als vrij man naar huis. Spijt van zijn daden had Bruins niet: ‘Ik had geen soldaat moeten worden. Daar heb ik spijt van.'

2Doc: LEVY & de laatste nazi's: Argeloos, woensdag 14 oktober 2015, 23.05 uur, AVROTROS, NPO 2


Bekijk alle afleveringen van Levy en de laatste nazi's op npo.nl