Ik ben alice carousel missed 1435847281

Kan technologie een mens van vlees en bloed vervangen? In de 2Doc-documentaire Ik ben Alice, maandag te zien bij de NCRV op NPO 2, krijgen drie oudere dames bezoek van de zorgrobot Alice.

Ze is nooit moe, verliest nooit haar geduld, helpt om dingen te onthouden en geeft altijd antwoord; Alice is in sommige opzichten de ideale verzorger voor dementerende ouderen. Er ontbreekt echter één ding aan Alice: leven. Ze is namelijk een robot.

Praten met een robot
De dames en hun familie zijn aanvankelijk sceptisch over de pratende pop, maar langzamerhand raken ze alle drie gesteld op Alice. Ze kletsen, zingen en lachen er op los met hun nieuwe maatje. Ze stelt voor om een eindje te wandelen, doet gymnastiek met de dames en vraagt hoe het met ze gaat. Alice is geprogrammeerd om de wereld van de vrouwen te leren kennen en zich erop af te stemmen.

Vergrijzing
Een team van wetenschappers en professionele (menselijke) verzorgers werken mee aan het experiment. Het doel is de eenzame ouderen uit hun isolement te halen. Het is het mogelijke antwoord op de toenemende vraag naar zorg door de vergrijzing. Kan een robot een menselijke band opbouwen en vereenzaming tegengaan? De 2Doc roept zowel morele dilemma's als vertedering op.

2Doc: Ik ben Alice, maandag 6 juli, 20.30 uur, NCRV, NPO 2


Alles van 2Doc op npo.nl