Hemelbestormers 26 dec carousel missed 1467042275

Voor Nederlanders die de Himalaya-reuzen bedwingen, begint 2016 succesvol. Maar het eindigt in een dramatisch klimseizoen. Daarom herhaalt de NPO de IDFA-documentaire Hemelbestormers, die een uniek inkijkje biedt in het hooggebergteklimmen in de Himalaya.

Het klimseizoen in de Himalaya startte goed met bergbeklimmers van het Korps Mariniers die voor het eerst een achtduizender (Manaslu, 8163) wisten te bedwingen. Niet eerder durfde het Korps zo'n grote berg aan. Met behulp van sherpa's en zuurstof haalden 7 Mariniers na 4 weken voorbereiding de top.

Dramatische nieuws
Maar als snel was er ook dramatisch nieuws. Na vier mislukte pogingen lukte het de Rotterdammer Eric Arnold (35) weliswaar de top van de Mount Everest (8848) te bereiken, maar hij overleed op de terugweg alsnog aan medische problemen en vermoeidheid. En half mei raakte de Nederlander Christiaan Wilson (35) vermist op de terugweg van de Dhaulagiri (8167), vermoedelijk tijdens het oversteken van een gletsjer. Momenteel zoeken vrienden naar hem. En in 2015 kwam Martijn Seuren (32) om het leven na een val in het Mont Blanc-massief.

Genadeloos
Omdat de Himalaya afgelopen weken zo het nieuws heeft gehaald, herhaalt NPO2 herhaalt de film Hemelbestormers van regisseur en journalist Geertjan Lassche. Lassche reisde in 2014 embedded mee omhoog in een commerciële expeditie van avonturier Wilco van Rooijen. Alle 13 Nederlandse expeditieleden willen de top van de Cho Oyu (8201) bereiken. De 2Doc legt genadeloos vast hoe verraderlijk het hooggebergte kan zijn, wat de rol van de sherpa's is, hoe ethiek en presteren in conflict met elkaar komen en hoe overmoed telkens op de loer ligt.

Intensieve trainingen
Ook is filmen op deze extreme hoogte door gebrek aan zuurstof bijna onmogelijk. Daarom volgde documentairemaker Lassche een half jaar lang intensieve trainingen. Een week voor het begin van de Cho Oyu-expeditie komen veertien sherpa's om bij de Mount Everest (naast de Cho Oyu). Dit werd het grootste klimdrama in de geschiedenis van de Himalaya.

Extreme omstandigheden

Geertjan Lassche was eerder embedded bij Korps Mariniers (De Uitverkorenen, IDFA 2012), over de vloer bij Thomas Dekker (Niemand Kent Mij, 2011) en het artsenteam van de Intensive Care van het Erasmus MC (Van Leven Ga Je Dood, 2007). Lassche probeert in aansprekende decors en onder extreme omstandigheden vast te leggen hoe mensen reageren op spannende dilemma's. Lassche is ook bekend van documentaires als De Boer Die Zou Gaan Emigreren (IDFA 2008), Blinde Drift (2014) en Zwart IJs (2014).

2Doc: Hemelbestormers, maandag 27 juni 2016, 20.25 uur, EO, NPO 2


Bekijk meer bijzondere reisdocu's in onze special 'Over de grens'