Good morning south sudan philip james carousel missed 1444121829

Filmmakers Jan Willem den Bok en Floor Koomen maakten een aangrijpend portret van het jongste land van de wereld: Zuid-Soedan. De documentaire is woensdag te zien bij de EO op NPO 2.

Op 9 juli 2011 werd Zuid-Soedan na een jarenlange burgeroorlog onafhankelijk van Soedan. Het 'zwarte en overwegend christelijk’ Afrikaanse Zuid-Soedan scheidde zich af van het overwegend islamitische en Arabisch georiënteerde Noorden.

Persoonlijke verhalen
De documentaire volgt de Zuid-Soedanese radiopresentator Philip James die zijn programma standaard opent met: 'Good Morning South Sudan!'. In de gesprekken met de bellers probeert Philip James te achterhalen wat de inwoners van het nieuwe Zuid-Soedan tot een gemeenschappelijk volk maakt. Ieder van hen heeft een gelaagd levensverhaal dat de pijn van het verleden, de keiharde realiteit van het heden en hun droom voor een eigen land weerspiegelt. Zo zien we de heer Seralino die met niet meer dan een paar grote tassen door de UN in Juba wordt afgezet. Zijn grote droom: een huisje en stukje land voor een rustige oude dag. We volgen weduwe Josephine die niet bij de pakken blijft neerzitten en onder een boom een schooltje voor arme verweesde buurkinderen begint. We zien en voelen de overlevingsstrijd van marktvrouw Mary en maken kennis met Nancy die mijnen opruimt.

Burgeroorlog
Halverwege de film wordt het land geconfronteerd met opnieuw een burgeroorlog. Deze keer vechten stammen uit het zuiden tegen elkaar. Het land, met haar inwoners, dat zo hoopvol begon dreigt alle hoop te verliezen.

2Doc: Good Morning South Sudan, woensdag 7 oktober, 23.00 uur, EO, NPO 2


Meer 2Doc op npo.nl