Wit rusland carousel missed 1442837581

Sommige moedige Wit-Russen demonstreren boven- en ondergronds tegen de dictatuur en vechten voor hun vrijheid. In de 2Doc-documentaire Gevaarlijk spel in Wit-Rusland, woensdagavond te zien bij de IKON op NPO 2, hoor je hun verhaal.

Op 11 oktober zijn er nieuwe presidentsverkiezingen in Wit Rusland, ook wel de laatste dictatuur van Europa genoemd. De camera volgt het Belarus Free Theater in Minsk in de aanloop naar de vórige presidentsverkiezingen in 2010 en de maanden daarna. De jonge acteurs verwerken het politiegeweld, de voortdurende dreiging en hun angst in creatieve producties die zij in het diepste geheim opvoeren.

Grof geweld
Na de monsterzege van de zittende president Alexander Lukashenko gaan duizenden Wit-Russen voor het eerst in hun leven de straat op om te demonstreren voor vrijheid. Maar de politie maakt met grof geweld een einde aan de vreedzame betoging. Honderden betogers, onder wie diverse leden van het Belarus Free Theater, worden opgepakt en zonder enige vorm van proces in de gevangenis gezet waar mishandeling en verkrachting aan de orde van de dag zijn.

Heimwee en innerlijke strijd
De overgebleven leden van de toneelgroep besluiten met pijn in hun hart naar het buitenland te vluchten om daar met hun spel de aandacht te vestigen op de situatie van hun land. De 2Doc-documentaire volgt hen en registreert de repetities, het succes dat zij boeken, de prijzen die zij in de wacht slepen, maar ook hun persoonlijke leven, hun heimwee en hun innerlijke strijd.

2Doc: Gevaarlijk spel in Wit-Rusland, woensdag 23 september, 22.55 uur, NPO 2


Alles van 2Doc op npo.nl