Eritrea stars 2 foto bastiaan heus carousel missed 1450179088

Na een toernooi in Oeganda weten de spelers van het Eritrese voetbalteam te vluchten. Nu hebben ze een verblijfsvergunning en wonen ze in Gorinchem. Hoe houdt het gevluchte nationale voetbalteam van Eritrea zich staande in de Nederlandse cultuur? Je ziet het maandag in de 2Doc-documentaire Eritrea Stars bij de VPRO op NPO 2.

De Eritrea Stars, het nationale voetbalteam van Eritrea, ontvluchtten in december 2012 hun land, dat bekend staat als een van de meest repressieve militaire dictaturen van Afrika, vergelijkbaar met Noord Korea. Er geldt onbeperkte dienstplicht, mensen zijn straatarm en mensenrechten worden op grote schaal geschonden.

Vluchten naar Nederland
Na afloop van een toernooi in Oeganda grijpen zestien spelers hun kans om niet terug te keren naar het spelershotel. Op grond van een internationaal vluchtelingenverdrag worden ze door de Nederlandse overheid uitgenodigd om zich in ons land te vestigen en krijgen ze een permanente verblijfsvergunning aangeboden. Anderhalf jaar na hun vlucht komen ze in Gorinchem terecht, en kunnen meteen met hun inburgering beginnen.

Sterrenteam
Begeleid door een trainer en een wijkagent houden ze hun conditie op peil. Het sterrenteam uit Eritrea, op plaats 203 van de FIFA-ranglijst, is een bezienswaardigheid en een gewilde tegenstander voor oefenwedstrijden. Met hoge verwachtingen en de droom om profvoetballer te worden beginnen de zestien gevluchte spelers aan hun integratie in Nederland. Ze worden een jaar gevolgd, waarin ze moeten zien te laveren tussen de nog steeds voelbare lange arm van het regime in Eritrea en het woud aan regelgeving en hulpverlening in Nederland.

2Doc: Eritrea Stars, maandag 23 november, 20.25 uur, VPRO, NPO 2


Bekijk de special over vluchtelingencrisis
Alles van 2Doc op npo.nl