2doc citostress carousel missed 1429192810

In het laatste basisschooljaar moet het gebeuren: een zo hoog mogelijke Cito-score. De prestaties van kinderen lijken, om toegelaten te worden op de beste middelbare scholen, belangrijker dan ooit. De 2Doc-documentaire Citostress zet de plussen en minnen tegenover elkaar.

Onder de noemer 2Doc zijn van maandag tot en met donderdag zijn elke avond  de beste documentaires te zien. De documentaire, maandagavond uitgezonden door de NCRV op NPO 2, gaat over Citostress. De film laat zien dat groep 8 het jaar is geworden waarin de eerste, allesbepalende stappen voor een goede toekomst gezet dienen te worden.

Wat werkt en wat niet?
2Doc: Citostress volgt leerkrachten, kinderen en ouders van de groepen 8 gevolgd van een 'witte' school en van een 'zwarte' school in Rotterdam. Op de ene school houden de ouders nauwlettend de prestaties van hun kinderen in de gaten. Op de andere school laten de ouders van de andere school veel meer van het advies van de leerkracht afhangen. Wat werkt het best? Je ziet het op maandag, tevens de dag dat in Nederland de Citotoetsen beginnen.

Verschillende uitdagingen
Alle kinderen en hun ouders hebben dit jaar hun eigen uitdagingen. Thijs' entreetoets viel enorm tegen; hij heeft nu wekelijks Cito-training om boven het gevreesde vmbo-niveau uit te komen. Lesly scoort te laag voor de school waar hij per se heen wil en moet een test doen om misschien toch te worden toegelaten. En Farah’s moeder doet haar uiterste best om haar dochter te ondersteunen, maar begrijpt eigenlijk zelf nog te weinig van het Nederlandse schoolsysteem.

2Doc: Citostress, maandag 20 april, 20.25 uur, NCRV, NPO 2


Alles van 2Doc op npo.nl