Mijn vader de expat carousel missed 1426597265

In het leven van de Marokkaanse gastarbeider Ali komen, sinds hij in Nederland geen 'gast' en arbeider meer is, allerlei levensvragen op. In de 2Doc-documentaire Mijn vader de expat gaan Ali en zijn zoon en filmmaker Abdelkarim El-Fassi samen op zoek naar de antwoorden.

'Ik had altijd de droom een documentaire over mijn vader te maken', aldus Abdelkarim. Die documentaire kwam er en dat niet alleen; het verhaal van zijn vader is woensdagavond te zien in 2Doc op NPO 2. 

Met de auto door Marokkaanse Rifgebergte
Abelkarim en Ali maken samen een autorit lang de Marokkaanse kust, door het Rifgebergte en Imzouren. 'Ik snap niet waarom je hier bent weggegaan', zegt Abelkarim tijdens de rit tegen zijn vader. Ali legt op zijn beurt uit dat in Marokko het weer, de thee en vis altijd goed zijn, maar dat er ten tijde van zijn vertrek geen sociale voorzieningen waren. En vertrekken deed hij naar Nederland, waar hij als gastarbeider aan de slag ging. Hoe kijkt hij terug op zijn leven?

Ali's Nederlandse kinderen
Ali realiseert dat zijn kinderen Nederlands zijn geworden. Zo geeft Ali's dochter, die halverwege op bezoek komt, dat ze niet naar Imzouren zou terugkeren als haar familie daar niet zou wonen. Vlak voor aanvang van de documentaire wordt in verband met de Provinciale Statenverkiezingen om 22.00 uur op NPO 2 nog een extra NOS Journaal uitgezonden. Nieuwsuur komt te vervallen.

2Doc: Mijn vader de expat, woensdag 18 maart, 22.15 uur, VARA, NPO 2


Alles van 2Doc op npo.nl