Elk gezicht heeft een naam2 carousel missed 1429787071

Precies zeventig jaar geleden, op 28 april 1945, voeren schepen met overlevenden uit Duitse concentratiekampen de haven van het Zweedse Malmö binnen. Overlevenden vertellen dinsdag in de 2Doc-documentaire Elk gezicht heeft een naam (IKON) hoe ze terugkijken op die dag.

Vorige week was het zeventig jaar geleden dat kamp Amersfoort en week daarvoor kamp Westerbork werd bevrijd. Maar ook elders in Europa werden mensen bevrijd. De 2Doc-documentaire Elk gezicht heeft een naam laat dit zien.

Ga naar de special over 4 en 5 mei

De dag waarop nieuwe levens begonnen
Op 28 april 1945 kwamen overlevenden uit Duitse concentratiekampen aan in Malmö. Onder hen Joden uit heel Europa, Noorse krijgsgevangenen, leden van het Franse verzet, Poolse moeders met kinderen en Britse spionnen. Maar ook een Amerikaans-Italiaans meisje, door de Duitsers voor een spion aangezien, omdat ze toevallig bij haar grootouders logeerde toen de oorlog daar uitbrak. Nu zien de overlevenden voor het eerst de beelden die van de dag zijn gemaakt. Ze herkennen zichzelf en beleven opnieuw de blijdschap, maar ook de verwarring en onzekerheid.

Gezichten met een naam
De 2Doc-documentaire gaat behalve over die bewuste dag in april 1945 ook over vluchtelingen van deze tijd. Extra aandacht is er voor de vluchtelingen die in juli 2014 in hun vissersbootje de Middellandse Zee overstaken en het Italiaanse eiland Sicilië wisten te bereiken. Ze maken deel uit van eindeloze stroom van oorlogsslachtoffers die op de vlucht voor het geweld huis en haard hebben moeten verlaten. En al die gezichten hebben een naam.

2Doc: Elk gezicht heeft een naam, dinsdag 28 april, 23.00 uur, IKON, NPO 2


Alles van 2Doc op npo.nl
Ga naar de special over 4 en 5 mei