Een Amerikaanse journalist reist door de wetteloze wereld van de geheime operaties die schuilgaat achter ruim tien jaar War on Terror.

Gerechtigheid
Onderzoeksjournalist Jeremy Scahill, die eerder het Blackwater-schandaal onthulde, is de gids in deze spannende docu. Beginnend bij een incident in Afghanistan, waar bij een nachtelijke inval per ongeluk leden van een feestende familie werden gedood door een geheime Amerikaanse eenheid, reist Scahill de wereld over op zoek naar antwoorden, gerechtigheid en verbanden.


Verantwoordelijkheid
Interviews met burgerslachtoffers, journalisten, politici, militairen en lokale machthebbers leiden naar Washington en de persoonlijke rol van president Obama. Onder zijn directe verantwoordelijkheid valt de geheime, ongecontroleerde macht van JSOC (Joint Special Operations Command) en de buitenrechtelijke jacht op Amerikaanse staatsburgers.

Kritisch
Met zijn persoonlijke zoektocht, stemmig camerawerk, nachtopnames en stapels bewijsmateriaal bouwt Scahill aan een kritisch pamflet in de traditie van Michael Moore, dat niet humor en superlatieven maar suspense en nuance als belangrijkste stijlkenmerken draagt. De War on Terror creëert met de steeds langere kill lists zijn eigen vijanden en oneindigheid.

2Doc: Dirty Wars, donderdag 10 juli om 21.50 uur bij de VPRO op Nederland 2.