Twintig jaar geleden vonden er in Zuid Afrika op 27 april de eerste democratische verkiezingen plaats. Niet iedereen schaarde zich achter het idee van een democratisch Zuid Afrika. De documentaire 1994,The Bloody Miracle kijkt terug naar het verkiezingsjaar en onderzoekt welke krachten er speelden in het jaar voorafgaand aan de verkiezingen.

Het had niet veel gescheeld of er was helemaal niet gestemd in 1994. Het jaar voorafgaande aan de verkiezingen verliep onstuimig. Er brak er in Zuid Afrika een orgie van landelijke geweld uit. Geweld waarmee sommige groeperingen de eerste vrije verkiezingen wilden laten ontsporen. Het blanke rechtse blok eiste een onafhankelijke Volkstaat en de nationalistische organisatie van de Zulu’s, de Inkatha, willen afscheiding van KwaZulu. Protestmarsen, bloedbaden, bomaanslagen en moorden waren aan de orde van de dag.

Democratie te dwarsbomen
De aanstichters van het geweld, verantwoordelijk voor talloze doden en voor de wijdverspreide chaos, spreken zich voor het eerst uit over hun strategieën waarmee ze Zuid-Afrika op de knieën wilden dwingen. 
Wat hebben deze mannen gedaan om de democratie te dwarsbomen, maar toont ook hoe zij ieder op hun eigen manier vrede hebben gesloten met hun bestaan in de Rainbow Nation.

2Doc: 1994, the bloody miracle, dinsdag 22 april, 23.00 uur Nederland 2