Nederland is jarig en dat wordt gevierd. De NOS doet op Nederland 1 live verslag van de feestelijkheden, waaronder de officiële opening en het Koninkrijksconcert.

Het is tweehonderd jaar geleden Nederland zich losmaakte van Frankrijk en zijn onafhankelijkheid terugkreeg. Na een eerste begin vanaf 1798, maakte Nederland daarmee een nieuwe start als eenheidsstaat. In het kader van de verjaardag van Nederland zijn er speciale evenementen. Drie hiervan, de landing van Willem I, de openingsviering en het Koninkrijksconcert, zijn live te volgen op Nederland 1.


Landing Willem I
30 november 1813 was de historische landing van prins Willem Frederik. Het spektakel, dat in Den Haag wordt nagespeeld onder toeziend oog van koning Willem-Alxeander en koningin Máxima, wordt live geregistreerd door de camera's van de NOS. De prins wordt gespeeld door acteur Huub Stapel, het commentaar is in handen van presentatrice Astrid Kersseboom.

Viering Ridderzaal
In de middag begint de officiële start van de viering, die plaatsvindt in de Ridderzaal. De opening wordt gedaan door minister-president Mark Rutte, gevolgd door een programma dat is samengesteld door het Nationaal Comité. Kersseboom is weer verantwoordelijk voor de verslaggeving.

Koninkrijksconcert
Het programma wordt 's avonds feestelijk voortgezet met het Koninkrijksconcert. De artiesten die gaan optreden zijn onder andere Guus Meeuwis, Caro Emerald, Jeroen van der Boom en Racoon. Ook Robbert Dijkgraaf, André Kuipers en de Ashton Brothers komen voorbij. Gastheer van de avond is Ruben Nicolai, terwijl het Metropole Orkest voor de muzikale omlijsting zorgt.

Landing Willem I, zaterdag 30 november, van 11.30 uur tot 21.45 uur, Nederland 1
Viering Ridderzaal, zaterdag 30 november, vanaf 14.55 uur, Nederland 1
Koninkrijksconcert, zaterdag 30 november, van 20.30 uur tot 21.50 uur, Nederland 1

Koningshuisspecial op NOS.nl
Een blik op 1913 door Geschiedenis24
Meer informatie over het programma
Nieuwe serie Drie Koningen van Oranje