Precies tien jaar na de moord op Van Gogh is op zondag 2 november op NPO 2 de film 2/11: Het spel van de wolf te zien. Daarin lijkt het alsof de overheid bewust sporen heeft uitgewist.

11

De politieke thriller speelt zich af tussen 2 november 2004, de dag dat Theo van Gogh werd vermoord door Mohammed B., en 10 november, de dag waarop leden van de Hofstadgroep werden gearresteerd. AIVD-teamhoofd Ellen Maas raakt ervan overtuigd dat de moord op Van Gogh voorkomen had kunnen worden als haar collega’s beter hadden opgelet. Maar alle sporen die leiden naar onoplettendheid van de overheid worden uitgewist. Er blijkt meer aan de hand.Hoogste prioriteit

Het is 2 november 2004, even na 9 uur in de ochtend. Op het hoofdkantoor van de AIVD in Leidschendam gaan alle alarmbellen af: in Amsterdam is Theo van Gogh vermoord. Even later wordt bekend dat de dader Mohammed Bouyeri heet. Vooral die laatste mededeling doet de hectiek toeslaan, want die naam kennen ze bij de dienst maar al te goed. Hoe kon het dat ze niet in de gaten hadden dat Bouyeri met het plan rondliep om een aanslag op Van Gogh te plegen? Bij de AIVD wordt het de hoogste prioriteit om zo snel mogelijk de vele angels uit dit dossier te halen.

Behoedzaam
Teamhoofd Ellen Maas, die met haar vaste stafleden nauwlettend in de gaten wordt gehouden door haar baas Sybrand van Hulst, krijgt de taak om de vele dreigende brandjes te blussen. Van Hulst houdt ondertussen via enkele cruciale topambtenaren de politiek wel op afstand. Ondertussen staat het land, soms ook letterlijk, in brand. In die atmosfeer moet Ellen behoedzaam opereren, zeker als haar vermoeden steeds meer wordt bevestigd dat de dienst steken heeft laten vallen.

2/11: Het spel van de wolf, zondag 2 november, 20.15 uur, NPO 2