Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

NOS, 30 januari 1977

27 dec 2010 16:41

NOS • 40 min

Serie documentaires waarin verschillende aspecten van de Nederlandse geschiedenis belicht worden aan de hand van historische reconstructies, prenten, schilderijen, foto's en manuscripten. Deze aflevering over het nuttigen en bereiden van voedsel in Nederland door de eeuwen heen. Tot aan de middeleeuwen aten arm en rijk hetzelfde voedsel, bestaande uit landbouwproducten, vlees of vis en bier en wijn. Later maakten de rijken van de maaltijd een echte cultus met een vele gerechten, duur serviesgoed, tafelzilver en muziek. Vanaf de 16e eeuw werden inheemse gerechten en specerijen uit andere Europese en de overzeese gebieden aan het menu van de rijken toegevoegd, terwijl de armen zich moesten behelpen met de aardappel en de jeneverfles. SHOTS: - door hele programma div. shots, schilderijen en tekeningen mbt nuttigen en bereiden voedsel; 08:00 geconserveerde moeraslijken, oa cu gezicht; 15:11 maden in vlees; 39:25 int. supermarkt en snacks etende mensen. HISTORISCHE RECONSTRUCTIES: door hele programma div. mbt verkoop en bereiden voedsel in middeleeuwen. DUPES zw/w : sketches mbt eten van Wim Sonneveld en Toon Hermans + slapstick gooi- en smijtwerk met taarten. Makers Bosdriesz, Jan (regie) Soeteman, Gerard (scenario) Tania, Denise (productie) Tiemeyer, Hans (commentaar)

Serie documentaires waarin verschillende aspecten van de Nederlandse geschiedenis belicht worden aan de hand van historische reconstructies, prenten, schilderijen, foto's en manuscripten. Deze aflevering over het nuttigen en bereiden van voedsel in Nederland door de eeuwen heen. Tot aan de middeleeuwen aten arm en rijk hetzelfde voedsel, bestaande uit landbouwproducten, vlees of vis en bier en wijn. Later maakten de rijken van de maaltijd een echte cultus met een vele gerechten, duur serviesgoed, tafelzilver en muziek. Vanaf de 16e eeuw werden inheemse gerechten en specerijen uit andere Europese en de overzeese gebieden aan het menu van de rijken toegevoegd, terwijl de armen zich moesten behelpen met de aardappel en de jeneverfles. SHOTS: - door hele programma div. shots, schilderijen en tekeningen mbt nuttigen en bereiden voedsel; 08:00 geconserveerde moeraslijken, oa cu gezicht; 15:11 maden in vlees; 39:25 int. supermarkt en snacks etende mensen. HISTORISCHE RECONSTRUCTIES: door hele programma div. mbt verkoop en bereiden voedsel in middeleeuwen. DUPES zw/w : sketches mbt eten van Wim Sonneveld en Toon Hermans + slapstick gooi- en smijtwerk met taarten. Makers Bosdriesz, Jan (regie) Soeteman, Gerard (scenario) Tania, Denise (productie) Tiemeyer, Hans (commentaar)