Alles
Radiomaker Tony van Verre is in 2000 op 62-jarige leeftijd in zijn woonplaats Veere overleden. Van Verre was vooral bekend van het programma 'Tony van Verre ontmoet...', dat hij in de jaren zeventig en tachtig voor de Vara maakte. In dat programma op zondagochtend liet hij mensen een uur lang aan het woord, zonder dat hij zelf te horen was. Van Verre kreeg hiervoor in 1978 de Zilveren Reissmicrofoon. Van Verre was van oorsprong liedjesschrijver voor het programma 'Vrij Entree' met Henk Elsink. Na honderd afleveringen begon Van Verre aan zijn interview reeks. Hij voerde gesprekken met Simon Carmiggelt, Wim Kok, Annie M.G. Schmidt, Ko van Dijk en vele andere prominenten. Hij had de gewoonte om mensen enkele dagen uit te nodigen bij hem thuis in Veere en hen daar helemaal uit te melken. Hij monteerde zelf de antwoorden en voorzag ze van geluiden van bijvoorbeeld vogels uit zijn tuin. Hij maakte een kant-en-klaar product, maar was zelf niet te horen. Hij heeft daarmee echt school gemaakt.nl
In deze aflevering vertelt Cas Spijkers over kooktechnieken, de vereisten van een functioneel ingerichte keuken en het plezier van koken. Spijkers vertelt een anekdote over een visavontuur in Bretagne. Hij was zwaar zeeziek, maar onder de goede zorgen van de kapitein vingen ze de mooiste makrelen. Hij roemt de fruits de mer van de Franse streek, die rijk is aan goede vis, schelp- en schaaldieren. Spijkers beheerst 16 verschillende kooktechnieken: van braden, bakken, stoven en grillen tot innovatieve vormen van garing. Stomen is een techniek die aan een opmars bezig is. Het is caloriearm en zorgt ervoor dat de producten hun smaken goed behouden. Een keuken verraadt de ambitie van de thuiskok. Vaak zijn keukens heel mooi uitgedost, maar zijn niet echt functioneel. Goede snijplanken en messen zijn onontbeerlijk. Ook een goede afvalemmer, twee spoelbakken, een zespits 'kachel' met oven en goede verlichting zijn absolute vereisten. Kant-en-klare maaltijden uit de magnetron bezorgen hem kippenvel: "Heeft niks met koken te maken". Spijkers belicht de uit Frankrijk stammende 'nouvelle cuisine' en de vernieuwing uit Japan, die o.a. chef-kok Paul Bocuse omarmd heeft. Het plezier aan koken begint al met de vraag aan de ontbijttafel met de vraag "wat eten we vandaag?". Spijkers besluit zijn exposé met de conclusie dat het kunnen genieten van kleine dingen het leven mooi maakt. Tony van Verre kreeg grote bekendheid door zijn interviewprogramma Tony van Verre ontmoet... Hierin interviewde hij bekende Nederlanders, onder wie acteurs en schrijvers. De interviews met Godfried Bomans, Simon Carmiggelt, Ko van Dijk en Albert Mol verschenen tevens in boekvorm. nl