Alles
Radiomaker Tony van Verre is in 2000 op 62-jarige leeftijd in zijn woonplaats Veere overleden. Van Verre was vooral bekend van het programma 'Tony van Verre ontmoet...', dat hij in de jaren zeventig en tachtig voor de Vara maakte. In dat programma op zondagochtend liet hij mensen een uur lang aan het woord, zonder dat hij zelf te horen was. Van Verre kreeg hiervoor in 1978 de Zilveren Reissmicrofoon. Van Verre was van oorsprong liedjesschrijver voor het programma 'Vrij Entree' met Henk Elsink. Na honderd afleveringen begon Van Verre aan zijn interview reeks. Hij voerde gesprekken met Simon Carmiggelt, Wim Kok, Annie M.G. Schmidt, Ko van Dijk en vele andere prominenten. Hij had de gewoonte om mensen enkele dagen uit te nodigen bij hem thuis in Veere en hen daar helemaal uit te melken. Hij monteerde zelf de antwoorden en voorzag ze van geluiden van bijvoorbeeld vogels uit zijn tuin. Hij maakte een kant-en-klaar product, maar was zelf niet te horen. Hij heeft daarmee echt school gemaakt.nl
In deze aflevering vertelt Cas Spijkers over zijn Michelinsterren, de bereiding van producten en de drang om culinaire steeds te vernieuwen. Nederland is rijk aan verschillende kazen. Er is heel veel moois voorradig dat in huis maar stiefmoederlijk behandeld wordt. Zo is het smaakevenwicht in bijvoorbeeld een boerenkaas heel belangrijk. Spijkers' restaurant De Swaen in Oisterwijk heeft 2 Michelinsterren, en binnenkort als enige in Nederland zelfs 3. Nederland telt zo'n veertig sterrenrestaurants; 4 hebben er 2 sterren. Sterren krijgt men voor goede producten en een uitstekende service. Spijkers leeft voor zijn vak. Hij droomt er zelfs over. Ziet hij mooie producten, dan vertaalt hij ze naar een maaltijd. Na 27 jaar in het vak krijgt hij steeds meer grip op zijn producten en gasten. Hij heeft het gevoel dat het nu pas begint. In het vak word je steeds volwassener: minder dingen doen qua pallet, maar wel completer en subtieler. Spijkers gaat voor de ronde smaak van uien en truffel. Zelfs van geblancheerde en daarna gebakken knoflook weet hij een smakelijke geheel te maken. Thuis kookt Spijkers het liefst voor vrienden. Zonder de professionele apparaten en pannen uit zijn restaurant bereidt hij met zijn vrouw een verse vis. Spijkers laakt kant-en-klaar voedsel, of dingen uit potjes en flesjes. Vers, daar draait alles om. Spijkers' ambitie als kok is hoog. De vrijheid om te vernieuwen in de bereiding van producten, blijft voor hem heilig. Tony van Verre kreeg grote bekendheid door zijn interviewprogramma Tony van Verre ontmoet... Hierin interviewde hij bekende Nederlanders, onder wie acteurs en schrijvers. De interviews met Godfried Bomans, Simon Carmiggelt, Ko van Dijk en Albert Mol verschenen tevens in boekvorm.nl