Alles
Radiomaker Tony van Verre is in 2000 op 62-jarige leeftijd in zijn woonplaats Veere overleden. Van Verre was vooral bekend van het programma 'Tony van Verre ontmoet...', dat hij in de jaren zeventig en tachtig voor de Vara maakte. In dat programma op zondagochtend liet hij mensen een uur lang aan het woord, zonder dat hij zelf te horen was. Van Verre kreeg hiervoor in 1978 de Zilveren Reissmicrofoon. Van Verre was van oorsprong liedjesschrijver voor het programma 'Vrij Entree' met Henk Elsink. Na honderd afleveringen begon Van Verre aan zijn interview reeks. Hij voerde gesprekken met Simon Carmiggelt, Wim Kok, Annie M.G. Schmidt, Ko van Dijk en vele andere prominenten. Hij had de gewoonte om mensen enkele dagen uit te nodigen bij hem thuis in Veere en hen daar helemaal uit te melken. Hij monteerde zelf de antwoorden en voorzag ze van geluiden van bijvoorbeeld vogels uit zijn tuin. Hij maakte een kant-en-klaar product, maar was zelf niet te horen. Hij heeft daarmee echt school gemaakt.nl
In deze aflevering vertelt Cas Spijkers over het inkopen van voedsel. Dat kost veel tijd, omdat je de moeite moet nemen om bewust te kiezen voor mooie producten. Het product is heilig. Dat zit niet in de prijs, maar in de herkomst. Bewustwording omtrent voedsel is belangrijk, omdat het mede het kookresultaat bepaalt. Helaas is de consument niet bereid meer te betalen voor een eerlijk gevoede kip. Producenten spelen hierop in door de klant een kwalitatief mindere, maar goedkopere kip te leveren. Zo ook in de zuivelindustrie. Als de prijzen ten faveure van kwaliteit en smaak omhoog gaan, koopt de klant niet meer. Spijkers heeft in zijn hotel-restaurant De Swaen een eigen selectiemethode ontworpen bij de werving van nieuwe koks. Iedereen van goede wil die het in het vak wil gaan maken, moet een kans krijgen. Koks hebben een hoog smaakpallet, met veel kruiden en zout. Dat is niet altijd wenselijk, hetgeen hij zijn chefs bijbrengt. De liefde voor het product staat centraal. Spijkers schetst dit aan de hand van de bereiding van een simpele krop sla, het bakken van een eitje of het maken van een pasteitje. Spijkers geeft toe altijd geraakt te worden door bepaalde producten of bereidingswijzen. Dat bewees een bezoek aan een museum in Egypte, dat hem culinair buitengewoon inspireerde. Tony van Verre kreeg grote bekendheid door zijn interviewprogramma Tony van Verre ontmoet... Hierin interviewde hij bekende Nederlanders, onder wie acteurs en schrijvers. De interviews met Godfried Bomans, Simon Carmiggelt, Ko van Dijk en Albert Mol verschenen tevens in boekvorm.nl