Alles
Radiomaker Tony van Verre is in 2000 op 62-jarige leeftijd in zijn woonplaats Veere overleden. Van Verre was vooral bekend van het programma 'Tony van Verre ontmoet...', dat hij in de jaren zeventig en tachtig voor de Vara maakte. In dat programma op zondagochtend liet hij mensen een uur lang aan het woord, zonder dat hij zelf te horen was. Van Verre kreeg hiervoor in 1978 de Zilveren Reissmicrofoon. Van Verre was van oorsprong liedjesschrijver voor het programma 'Vrij Entree' met Henk Elsink. Na honderd afleveringen begon Van Verre aan zijn interview reeks. Hij voerde gesprekken met Simon Carmiggelt, Wim Kok, Annie M.G. Schmidt, Ko van Dijk en vele andere prominenten. Hij had de gewoonte om mensen enkele dagen uit te nodigen bij hem thuis in Veere en hen daar helemaal uit te melken. Hij monteerde zelf de antwoorden en voorzag ze van geluiden van bijvoorbeeld vogels uit zijn tuin. Hij maakte een kant-en-klaar product, maar was zelf niet te horen. Hij heeft daarmee echt school gemaakt.nl
In deze aflevering vertelt Cas Spijkers over de dagelijkse gang van zaken in zijn restaurant-hotel en over de liefde voor het kookvak. Spijkers begint zijn exposé over de smakelijke bereiding van de kop van een varken: "De klasse van koken is producten lekker maken". Vooral onderdelen die niet dagelijks gegeten worden. Daar hoort goed luisteren naar kritiek van zijn gasten bij. Positief of negatief. Soms komt Spijkers' smaakpallet niet helemaal overeen met dat van zijn gasten. Dan moet hij dingen aanpassen: "Je leeft van applaus, want dat heb je gewoon nodig". Spijkers begint 's morgens om 7 uur. Alle productielijnen zijn aanwezig in zijn restaurant annex hotel: van bakkerij en slagerij tot patissier. Hij schetst de loop van de culinaire dag, een welhaast militaire exercitie van ontbijt, lunch tot de aanvang van het diner. Privé blijft er weinig tijd over. Een wijntje drinken met zijn vrouw of het schrijven van nieuwe gerechten gebeurt in de spaarzame avondlijke uren. Spijkers' vader was kleermaker. Een Bourgondiër die van lekker eten en gezelligheid hield. Zijn moeder kookte vooral erg lekker. De gesprekken gingen vaak over lekker eten en bijzondere producten. De aanzet om het kookvak in te rollen lag voor de kleine Cas dus thuis. Spijkers houdt enorm van zijn vak, van het koken: "Het is het leukste om te doen". Hij vindt het belangrijk dat zijn gasten het naar hun zin hebben. Service en gastvrijheid, daar geniet hij van. Nederland loopt achter op het gebied van eten, misschien omdat er lange tijd een taboe lag op het uit eten gaan. Nu zijn er talloze verschillende soorten horeca, waardoor mensen vaker restaurants bezoeken. Spijkers kiest zijn producten regionaal: speenvarken, gemalen bloem en asperges uit de buurt. Hij is de organisator van Euro Toques Nederland, een Europese club van topkoks. De organisatie zorgt voor eerlijke, regionale producten die aan een hoge standaard moeten voldoen. Eten is genieten: samen zijn, emoties losmaken, smaken en gedachten. Alle zintuigen doen mee. Als een gast een rotbui heeft, is het aan Spijkers om met zijn kookkunst de sfeer ten goede te veranderen. Tony van Verre kreeg grote bekendheid door zijn interviewprogramma Tony van Verre ontmoet... Hierin interviewde hij bekende Nederlanders, onder wie acteurs en schrijvers. De interviews met Godfried Bomans, Simon Carmiggelt, Ko van Dijk en Albert Mol verschenen tevens in boekvorm. nl