De Argentijnse jezuïet Jorge Mario Bergoglio is op 13 maart 2013 verkozen tot nieuwe paus. Hij is de opvolger van paus Benedictus XVI en heeft de naam Franciscus aangenomen.

Het jaar van Franciscus


Paus Franciscus werd op 13 maart 2013 benoemd tot paus. In één jaar tijd deed
hij kerk en wereld versteld staan. Wat is het geheim van de Jezuït Jorge Bergoglio, die als paus Franciscus de harten van velen veroverde?

* RKK: Het jaar van Franciscus


Een nieuwe paus: hoe gaat dat?

De verkiezing van een nieuwe paus is met rituelen omgeven. De Sixtijnse kapel wordt dichtgemetseld. En wanneer er een keus is gemaakt komt er witte rook uit de schoorsteen.

* Rituelen rondom de pausverkiezing

Aftreden paus Benedictus

Paus Benedictus XVI is op 28 februari officieel afgetreden. RKK volgde zijn laatste audiëntie en abdicatie op de voet en blikte alvast vooruit op de verkiezing van een nieuwe paus.

* NOS-dossier aftreden paus
* Meer over de paus en zijn aftreden bij de RKKPortret Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI is sinds 2005 de opvolger van de Poolse paus Johannes Paulus II. Benedictus wilde jongeren weer betrekken bij de kerk, maar zijn pontificaat werd overschaduwd door seksschandalen in de Rooms-katholieke Kerk.

* Joseph Ratzinger van Duitse komaf
* NPO Spirit: archief-uitzendingen Benedictus
* Achter de schermen van het VaticaanHet werk van de paus

De paus is het hoofd van de Rooms-katholieke Kerk en heeft veel politieke invloed. Regelmatig gaat hij op audiëntie bij andere geestelijke en wereldlijke leiders.

* Wat heeft het paussschap gebracht?
* Laatste Urbi et Orbi Benedictus
* Benedictus XVI bezoekt zijn geboorteland
* Benedictus in AuschwitzPaus voor het volk

De paus is onder het gewone volk zowel geliefd als gehaat. Hij wordt door de een op handen gedragen, maar door de ander verguist vanwege het misbruik in de Rooms-katholieke Kerk.

* De paus in Man Bijt Hond
* Knevel bewonderaar paus Benedictus


Paus Franciscus de eerste


De Argentijn Jorge Mario Bergoglio is verkozen tot paus. Hij heeft voor de pauselijke naam Franciscus de eerste gekozen. Bergoglio (76) is de eerste niet-Europese paus in 1300 jaar.

* Inauguratie paus Franciscus
* NOS-dossier: Paus Franciscus de eerste
* RKK: Achtergrond paus Franciscus
* Nieuwsuur
* Pauw & Witteman