Afl1 de politica  diederick bulstra carousel missed 1473756114

In de dramaserie Icarus staat in iedere aflevering een bekende Nederlander centraal die een prominente rol heeft gespeeld in de Nederlandse maatschappij en voor het oog van de natie gevallen is.

Hoogvliegers, die in tal van werkgebieden een pijnlijke smak hebben gemaakt van de maatschappelijke ladder. Elke aflevering schetst het portret, in de vorm van een gefictionaliseerde documentaire, van een bepaalde Icarus ná de val: komt hij/zij zijn val weer te boven en zo ja, hoe?

Aflevering 1: De politica


Ex-politica Rita vindt dat ze lang genoeg door politiek Den Haag buitenspel is gezet. Ze heeft een plan uitgedacht om haar maatschappelijke comeback te maken.

Aflevering 2: De wetenschapper


Nadat Diederik is ontmaskerd als wetenschapsfraudeur, is zijn wereld ingestort. Met een theatershow onderwerpt hij zichzelf aan een diepgravend persoonlijkheidsonderzoek.

Aflevering 3: De zorgondernemer


De van origine Turkse onderneemster Aysel stond als directeur van Nederlands eerste particuliere ziekenhuis model voor de succesvolle privatisering in de zorg. Na beschuldigingen van financiële malversaties heeft ze het veld moeten ruimen. Nu probeert ze een exclusief zorgcentrum in Istanbul op te zetten.

Aflevering 4: De verslavingsdeskundige


De bekende verslavingsdeskundige Keith is veroordeeld voor ontucht en verkrachting. Hoewel hij zijn celstraf heeft uitgezeten, is hij het vonnis van de rechtbank altijd blijven ontkennen. Lukt het de veelbelovende jonge talkshowpresentatrice Fenna om tijdens een live interview de waarheid boven tafel te krijgen?

Aflevering 5: De bankier


Ooit bezat Dirk een eigen bank, een voetbalstadion, een privéjet en een eigen museum. Dat hij tijdens de bankencrisis als enige Nederlandse bankier ten onder ging, lag volgens Dirk aan de gevestigde orde die haar kans schoon zag om zich eindelijk van hem te ontdoen. Met een documentaire probeert hij zijn blazoen te zuiveren zodat hij zijn zakelijke leven weer opnieuw op kan bouwen.


Zes scenarioschrijvers werkten samen met zes regisseurs om de verschillende Icarus-figuren uit te beelden. Niet de feiten staan in deze verhalen centraal, maar het blootleggen van de onderliggende thematiek en de menselijke mechanismen. 

Welke karaktereigenschappen en talenten maakten deze mensen zo succesvol en welke blinde vlekken en gedragingen braken hen uiteindelijk op? 


Wil je op de hoogte blijven van het laatste serienieuws? Ga naar npo.nl/series