Notenbrood carousel medium 1464350827

Stel je eigen notenbrood samen!

Vandaag delen we het recept van het notenbrood van Isabel Boerdam!

De Hippe Vegetariër deelt met de deelnemers van de Vleesverlangen Challenge het recept voor haar Notenbrood! Notenbrood is de ideale vervanger van vlees. Zowel wat betreft smaak als structuur. Echt comfort food na een lange intensieve dag en heerlijk in combinatie met een frisse groene salade. Het notenbrood kun je naar eigen smaak aanpassen door er extra groenten aan toe te voegen of je favoriete noten te gebruiken. 

voor 1 groot notenbrood

De basisingrediënten

200 gram onbewerkte noten

1 ui, fijngesneden

2 teentjes knoflook, fijngeperst

Kies je groenten

400 gram, in blokjes

* vooraf te roosteren groenten: wortel, pastinaak, pompoen, zoete

aardappel, aubergine, paddenstoelen

* direct-in-de-taart groenten: peulvruchten, geraspte courgette, artisjokharten, zongedroogde tomaat, olijven, mais

Kies je bindende ingrediënten

150 gram

* havervlokken

* broodkruimels

* gekookte rijst

* paneermeel

+ 200 milliliter groentebouillon, melk of kwark naar keuze

+ 3 losgeklopte eieren of 3 eetlepels lijnzaad

met 3 eetlepels heet water

Kies je smaakmakers

zoveel je wilt

* gedroogde kruiden

* verse groene kruiden

* kaas, geraspt of in blokjes


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 ˚C en vet een taartvorm, cakevorm of muffinvorm in.

Kies je noten en maal deze grof in de keukenmachine.

Kies je groenten. Gebruik je groenten die je eerst moet roosteren? Doe dit dan volgens de aanwijzingen in de boodschappenlijst.

Verhit olijfolie in een grote koekenpan, voeg de ui en de knoflook toe, en bak deze kort aan samen met de gedroogde kruiden die je wilt toevoegen.

Voeg de gemalen noten, groenten en verse kruiden toe en roerbak het geheel gedurende enkele minuten.

Doe alles in een kom en voeg de bindende ingrediënten toe, plus eventueel de kaas. Meng tot een stevige, kleverige massa. Is de massa te dun? Voeg dan extra droge bindende ingrediënten toe.

Schep de massa in de ingevette vorm en bak in 45-60 minuten goudbruin en gaar. Check met een satéprikker of je notenbrood droog is vanbinnen - zo ja, dan komt de prikker er schoon uit.

Laat het notenbrood 10 minuten afkoelen en eet met een simpele groene salade met bijvoorbeeld avocado, cherry- tomaatjes en pijnboompitten.


Inspiratie voor combinaties nodig?: Check deze:

gemengde notenbrood met geroosterde paddenstoelen, zongedroogde tomaatjes, gekookte rijst en tijm 

gemengde notenbrood met geroosterde zoete aardappel, havervlokken en komijn

gemengde notenbrood met geroosterde aubergine, olijven, broodkruimels en parmezaanse kaas