Snijbietquiche carousel medium 1465209854

Snijbietquiche met jonge bieten en geitenkaas

Onderstaand recept is afkomstig uit 'Delicious Het Groenteboek'.

Uitgeverij: Fontaine Uitgevers


Snijbietquiche met jonge bieten en geitenkaas

hoofdgerecht (4-6 personen)


Ingredienten

Voor het deeg: 

75 g koude boter 

75 g koude roomkaas 

200 g bloem* 

1 tl bakpoeder 

1 el azijn 


Voor de vulling: 

1 bosje jonge bieten met blad 

750 g snijbietblad 

3 eieren 

150 g zachte geitenkaas, op kamertemperatuur 

1 (bio)citroen 

50 g geraspte oude kaas 

crumble 

30 g havervlokken 

25 g blanke hazelnoten 

1 tl tijmblaadjes 

1 teentje knoflook 

2 el honing 

ook nodig: springvorm (28 cm doorsnede), bekleed met bakpapier


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180° C. Snijd voor het deeg de boter en roomkaas in blokjes. Zet ze een halfuur in de koeling om op te stijven. Wrijf met je vingertoppen snel de boter en room­kaas door de bloem zodat er een kruimelig deeg ontstaat. Doe het bakpoeder, 1 el water, de azijn en een 1h tl zout erbij en kneed alles door tot een soepel deeg. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een ronde plak die groot genoeg is om de springvorm mee te bekleden (± 30 cm 0). Bekleed de springvorm met het deeg en zet tot gebruik in de koelkast. 

Breng een ruime pan met water en 1 tl zout aan de kook. Snijd het blad van de jonge bieten - houd het blad apart - en was de knollen goed. Snijd ze in kwarten en kook ze 10 min. Giet ze af en laat uitlekken. Verwijder de schil. Was intussen het snijbietblad, snijd het blad grof en snijd de nerven in stukjes. Was ook het bietenblad en snijd grof. 

Breng de snijbiet en het bietenblad met aanhangend vocht aan de kook met een deksel op de pan. Roer even door tot alle bladeren zijn geslonken en giet af door een zeef. Druk er met een pollepel zoveel mogelijk vocht uit. 

Klop de eieren met de geitenkaas los in een kom. Rasp de schil van de citroen erboven en meng de oude kaas erdoor. Verdeel het bieten blad en bietjes over de deegbodem en schenk de vulling erop. Druk de vulling met een lepel een beetje tussen de snijbiet en bietjes. 

Maal alle ingrediënten voor de crumble in de keukenmachine en strooi over de taart. Bestrooi flink met zwarte peper uit de molen en bak de taart in ± 40 min. gaar in het midden van de oven. 


* Neem evt. half gewone bloem, half volkoren meel voor een deeg met meer vezels, mineralen en vitaminen. De quiche wordt dan wel iets minder luchtig.

Bereiden ± 45 min./ oven± 40 min./wachten± 30 min.


Eet smakelijk!

Reageer