Alles
nl
Geen gewone Noorderlicht vandaag, maar een uurtje wetenschappelijk verantwoord koken. Annemieke Smit praat en kokkerelt met moleculair gastronomen Eke Mariën en Jan Groenewold, smaakonderzoeker Rob Hamer en restauranthouder/ smaakdeskundige Peter Klosse. Ingewikkeld wordt het niet; de deskundigen kiezen voor simpele recepten. Maar met optimale smaak. ----- Kok Eke Mariën en fysich chemicus Jan Groenewold houden zich onder de naam 'Cook & Chemist' bezig met moleculaire gastronomie. Volgens henzelf iets wat fascinerende keukenexperimenten oplevert en leidt tot een meer innovatieve manier van koken. Mariën en Groenewold geven cursussen, lezingen en schreven twee boeken over de moleculaire keuken. Peter Klosse is eigenaar van restaurant De Echoput in Hoog Soeren, vlakbij Apeldoorn. In 2004 rondde hij bovendien een promotieonderzoek af aan de Universiteit Maastricht rond smaak. De titel van zijn proefschrift luidde: 'The concept of Flavor Styles to classify flavors.' Verder richtte Klosse de Academie voor Gastronomie op, die is bedoeld om kennis van het combineren van wijnen en gerechten te bevorderen. Uiteraard wordt die kennis in de praktijk toegepast in het restaurant van Klosse. Rob Hamer is als bijzonder hoogleraar levensmiddelenchemie verbonden aan de Wageningen Universiteit. Ook werkt hij voor het Topinstituut Food en Nutrition en doet hij - net als Peter Klosse - onderzoek naar smaak en het verbeteren daarvan. Annemieke Smit ten slotte is behalve redacteur van Noorderlicht, bedenker en maker van de culinaire radiorubriek Uitgekookt!. Die is elke donderdagmiddag te horen tussen 15.20 en 15.30 uur in het VPRO-programma Villa VPRO, op Radio 1.nl