StreetArt: SIT (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 19-10-2014

Een tijd geleden schreef Kunstuur een wedstrijd uit waarin werd gezocht naar de mooiste of beste plek van Nederland voor het maken van een muurschildering. De inzending van Marcel Bakker op Texel werd winnaar. De Amsterdamse kunstenaar SIT werkte ruim een maand aan de muur van maar liefst 300m2 waarmee hij zijn verhaal van het eiland en de omliggende zee verteld.

Dutch Design Week (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 19-10-2014

De Dutch Design Week gaat van start! Er is weer een overvloed aan topdesign en creativiteit te verwachten op meer dan 80 locaties in Eindhoven. Trends dit jaar zijn 'social design' en 3D printing. In de tentoonstelling 'In No Particular Order' is werk van 21 jonge talenten te zien. Een van hen is Jólan van der Wiel die het verschijnsel magnetisme gebruikt voor zijn spectaculaire 'gravity stool'.

Gouden Piramide (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 19-10-2014

Wie wint dit jaar de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap op het gebied van architectuur en stedenbouw? Vandaag de eerste genomineerde: de SuperKubus in Rotterdam. Na jaren van leegstand is de kubus verbouwd om tijdelijke huisvesting te bieden aan ex-gedetineerden. De opdrachtgever toonde hiermee lef door het gebouw een functie te geven die niet onomstreden is.

Titiaan in de Galerij (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 19-10-2014

In Galerij Prins Willem V in het Mauritshuis is voor de tweede keer tijdelijk een internationaal meesterwerk te zien dat zelden in Nederland wordt vertoond. Dit keer is in Den Haag een beroemd topstuk van de Italiaanse meesterschilder Titiaan te bewonderen. Hij was een grote inspiratiebron voor onze schilders uit de zeventiende eeuw.

Dutch Profiles - West 8 (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 12-10-2014

Adriaan Geuze is de directeur en hoofdontwerper van designbureau 'West 8'. 'West 8' neemt opdrachten over de hele wereld aan. In Amsterdam maken ze van de desolate haven een stedelijk gebied en van Governors Island in New York een toeristische plek. Ook ontwikkelde hij een visie voor Toronto Central Waterfront. Water is bij Geuze een kernwoord.

OOG - Lucas De Man (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 12-10-2014

Vijf levensechte ogen van ruim vier meter doorsnede kijken je vanuit verschillende plekken in de stad ’s Hertogenbosch aan. Het is een kunstproject van stadskunstenaar Lucas De Man. Voor de OOGen – ontworpen door Pascal Leboucq – zijn de irissen van vijf Bosschenaren gefotografeerd en uitvergroot. Het werk kan ook bezocht worden. Als bezoeker kun je in het OOG plaatsnemen en laat je op een andere manier naar de stad en mensen kijken.

Verbouwing Mauritshuis (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 12-10-2014

Op spectaculaire wijze heeft het Mauritshuis in twee jaar tijd een doorgang onder de straat gegraven naar het buurpand. Door deze slimme ingreep is het museum maar liefst twee keer zo groot geworden. In deze nieuwe vleugel is nu ook een tentoonstelling te zien over de rijke geschiedenis van het Mauritshuis, dat allemaal begon bij één graaf, Johan Maurits, die de opdracht gaf het huis te bouwen.

Gouden Piramide - Modekwartier Arnhem (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 12-10-2014

Vorig jaar won opdrachtgever Volkshuisvesting Arnhem de Gouden Piramide voor het Modekwartier in Arnhem. De woningcorporatie was erin geslaagd om in de modestad Arnhem slim de mode te gebruiken om een oude volkswijk uit de problemen te halen en een nieuwe toekomst te geven. Naast de trofee wonnen ze ook het geldbedrag van 50.000 euro. Kunstuur bezoekt de wijk een jaar later en bekijkt wat men met het prijzengeld heeft gedaan.