Sounds of Silence (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 23-11-2014

Ontsnappen aan de dagelijkse overvloed van geluid en tot rust komen in stilte. Dat wil het CODA Museum in Apeldoorn met de tentoonstelling 'Sounds of Silence'. Vijftien kunstenaars uit binnen- en buitenland laten met hun werk de ervaring van geluid en stilte laten horen en zien. Kunstenaar Levi van Veluw vertelt over zijn bijdrage: videokunst en een installatie.

Winnaar Gouden Piramide 2014 (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 23-11-2014

Wie wint dit jaar de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap op het gebied van architectuur en stedenbouw? De winnaar wordt in deze laatste aflevering bekend gemaakt. Daarnaast zien we alle vijf de genomineerden nog een keer.

The Klibansky's (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 23-11-2014

Een nieuwe serie over de kunstenaarsfamilie Klibansky. Kunstuur volgt de jonge succesvolle kunstenaar Joseph Klibansky en zijn familie achter de schermen. Voor zijn beelden gebruikt hij computertechnieken, mixed media en 3D printing.

Magnum - Miles Davis (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 23-11-2014

Wat is het verhaal achter de beroemdste en meest iconische foto’s van de wereld? In de Magnum-serie wordt de foto van trompettist Miles Davis van fotograaf Guy Le Querrec belicht. In de concertzaal Salle Pleyel in Parijs werd Davis vastgelegd. Zoals Le Querrec zei: “He was the Prince of Darkness, and this photo clearly reflects this nickname.”

Dutch Profiles - Studio Dumbar (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 16-11-2014

Studio Dumbar –in 1977 opgericht door Gert Dumbar- is een design-studio. Het kent een lange geschiedenis van bijzondere projecten. Dumbar ontwierp veel voor de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld voor de Spoorwegen, de Posterijen en de Politie. Daardoor heeft de studio een stevige bijdrage geleverd aan het Nederlandse grafische landschap.

Stilleven – Rijksmuseum (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 16-11-2014

Het stilleven is al honderden jaren een inspiratiebron voor kunstenaars. In het Rijksmuseum Amsterdam legt conservator Pieter Roelofs uit wat een stilleven nou eigenlijk is, en wat het verschil is met een ‘vanitas’.

De Kunst van het Verzamelen (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 16-11-2014

Hester Alberdingk Thijm, professioneel kunstaankoper en zelf verzamelaar gaat op bezoek bij kunstverzamelaars. De meeste kunstverzamelaars kunnen uren praten over hun verzameling. Maar wat zegt een verzameling nou over de verzamelaar? Deze week: Tjepco. Hij verzamelt al vanaf zijn studententijd. Zijn prachtige monumentale huis is vol met met hedendaagse kunst van o.a. Louise Bourgeois, Pieter Laurens Mol, Gijs Assmann en een immens grote Robert Zandvliet.

Stilleven anno 2014 (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 16-11-2014

Ook anno 2014 is het stilleven nog springlevend. In galerie Kahmann in Amsterdam is een stilleven expositie. En het echtpaar Scheltens en Abbenes fotografeert alledaagse voorwerpen op een manier dat schoonheid, vorm en functie een waar feest voor het oog wordt.