Vincent van Gogh Special (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 30-11-2014

Vincent van Gogh inspireert honderdvijfentwintig jaar na zijn dood nog steeds mensen over de hele wereld. Kunstenaars Daan Roosegaarde, Marc Mulders en Robert Zandvliet laten zien op welke manier Van Gogh hen heeft geïnspireerd. Familielid Willem van Gogh vertelt over de bijzondere familiegeschiedenis. Zijn grootvader Vincent Willem van Gogh erfde alle werken van Vincent en was later nauw betrokken bij de oprichting van het Van Gogh Museum.

De Klibansky’s - Elements of Life (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 30-11-2014

Kunstuur volgt de jonge succesvolle kunstenaar Joseph Klibansky en zijn familie achter de schermen. Deze week zien we hoe een grote wens van Joseph in vervulling gaat: zijn werk ‘Elements of Life´ wordt afgewerkt met een laagje van 24- karaat goud in Frankrijk.

Stijn Huijts over stillevens (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 30-11-2014

In het Bonnefantenmuseum in Maastricht zijn drie bijzondere stillevens te zien van kunstenaar Henri de Fromantiou. Directeur Stijn Huijts is juryvoorzitter van de schilderwedstrijd die de AVROTROS heeft georganiseerd. Het winnende werk is in december in zijn museum te zien.

Turn on the Lights 2014 (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 30-11-2014

De Dam in Amsterdam was vorige week het décor van het sprookjesachtige Turn on the Lights. Met vuurwerk, tientallen acteurs in de lucht en een lichtspektakel werd het startsein gegeven voor de feestmaand. De show werd dit jaar verzorgd door het Spaanse straattheater 'La Fura dels Baus' samen met leerlingen van de Hogeschool Codarts Rotterdam.

Sounds of Silence (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 23-11-2014

Ontsnappen aan de dagelijkse overvloed van geluid en tot rust komen in stilte. Dat wil het CODA Museum in Apeldoorn met de tentoonstelling 'Sounds of Silence'. Vijftien kunstenaars uit binnen- en buitenland laten met hun werk de ervaring van geluid en stilte laten horen en zien. Kunstenaar Levi van Veluw vertelt over zijn bijdrage: videokunst en een installatie.

Winnaar Gouden Piramide 2014 (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 23-11-2014

Wie wint dit jaar de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap op het gebied van architectuur en stedenbouw? De winnaar wordt in deze laatste aflevering bekend gemaakt. Daarnaast zien we alle vijf de genomineerden nog een keer.

The Klibansky's (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 23-11-2014

Een nieuwe serie over de kunstenaarsfamilie Klibansky. Kunstuur volgt de jonge succesvolle kunstenaar Joseph Klibansky en zijn familie achter de schermen. Voor zijn beelden gebruikt hij computertechnieken, mixed media en 3D printing.

Magnum - Miles Davis (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 23-11-2014

Wat is het verhaal achter de beroemdste en meest iconische foto’s van de wereld? In de Magnum-serie wordt de foto van trompettist Miles Davis van fotograaf Guy Le Querrec belicht. In de concertzaal Salle Pleyel in Parijs werd Davis vastgelegd. Zoals Le Querrec zei: “He was the Prince of Darkness, and this photo clearly reflects this nickname.”