Fotograaf Sjoerd Knibbeler (AVROTROS)

Fragment uit AVRO Kunstuur van 14-09-2014

De jonge fotograaf Sjoerd Knibbeler onderzoekt in zijn werk het thema wind. Hij experimenteert met recreeeren van een tornado in een glazen vitrinekast. Zijn werk is van 18 t/m 21 september 2014 te zien op Unseen Photo Fair in de Westergasfabriek, Amsterdam.

Fotoverzamelaar Hans Kemna (AVROTROS)

Fragment uit AVRO Kunstuur van 14-09-2014

Casting director Hans Kemna is een groot fotoverzamelaar. Internationale topfotografen als Wolfgang Tillmans, Rineke Dijkstra en Nan Goldin sieren zijn bijzondere collectie. Met Kemna speuren we in het Stedelijk Museum naar de nieuwste ontwikkelingen in fotografie.

Invisible Borders (AVROTROS)

Fragment uit AVRO Kunstuur van 14-09-2014

Tien kunstenaars reizen in 151 dagen van Lagos in Nigeria naar Sarajevo in Bosnië en Herzegovina tijdens Road Trip 2014 - Invisible Borders: The Trans-African Project. Het Prins Claus Fonds organiseert als partner van dit bijzondere project de expositie 'Hopes and Impediments' in hun nieuwe galerie in Amsterdam. De Nigeriaanse fotograaf Emeka Okereke die meereisde tijdens Roadtrip 2014 en Christa Meindersma, directeur van het Prins Claus Fonds vertellen over hun ervaringen en de achtergrond van dit project.

De tuin van Artis (AVROTROS)

Fragment uit AVRO Kunstuur van 14-09-2014

In hartje Amsterdam ligt tussen de drukke wegen en het stadsgeraas een oase van groen: het historische stadspark Artis. Al bijna 175 jaar komen hier natuur, cultuur en erfgoed samen. Niet voor niets luidt de officiële naam: ‘Het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra’. Ook wel ‘De natuur is de leermeesteres van de kunst en wetenschap’. Overal in het park staan beelden van dieren, er is een eigen kunstcollectie en Artis heeft een eigen bibliotheek met duizenden boeken met tekeningen. In de tweede aflevering leidt Artis-professor UvA Erik de Jong, Andrea van Pol, rond door de tuin. Met eeuwenoude bomen, kleurrijke bloemen en ontelbare planten is de natuur in Artis een kunstwerk.

Berend Strik (AVROTROS)

Fragment uit AVRO Kunstuur van 14-09-2014

Kunstenaar Berend Strik werkte jarenlang aan Decipher The Artist's Mind. Voor dit project vloog hij de hele wereld over om ateliers van kunstenaars, zoals Marcel Duchamp én Arnulf Rainer te fotograferen. Deze foto’s vormen de basis van zijn collages die op debeurs Unseen gepresenteerd worden. Zijn werk is van 18 t/m 21 september 2014 te zien op Unseen Photo Fair in de Westergasfabriek, Amsterdam.

Reinier Gerritsen (AVROTROS)

Fragment uit AVRO Kunstuur van 14-09-2014

Fotograaf Reinier Gerritsen legt op zijn foto’s de ‘choreografie van de straat’ vast. Meestal zijn de mensen op zijn foto’s onderweg en fotografeert Gerritsen ze op de loze momenten: wachtend voor het stoplicht, op het perron, in de metro of op de pont. In de tentoonstelling ‘De straat op!’is tot en met 21 september 2014 te zien in het Stadsarchief Amsterdam.

Steenbergen Stipendium (AVROTROS)

Fragment uit AVRO Kunstuur van 14-09-2014

In het Nederlands Fotomuseum is tot en met 2 november 2014 het werk van de genomineerden van het Steenbergen Stipendium 2014 te zien, een toonaangevende prijs voor jong fotografietalent in Nederland. Genomineerden Lisa-Marie Vlietstra en Jannemarein Renout (Gerrit Rietveld Academie), vertellen over hun werk. Op 15 oktober maakt de jury de winnaar van het Steenbergen Stipendium 2014 bekend. Daarnaast kan het publiek via deze link stemmen voor de winnaar van de publieksprijs.

Dutch Profiles - Inside – Outside (AVROTROS)

Fragment uit AVRO Kunstuur van 14-09-2014

Petra Blaisse is een veelzijdig ontwerper, ze ontwerpt zowel tentoonstellingen, landschappen, als textiel. In 1991 richtte ze het bedrijf ‘Inside - Outside’ op in Amsterdam. De ontwerpen van Inside – Outside zijn geïnspireerd door de natuur en zijn vaak bewegend, drie-dimensionaal en van grote architectonische proporties.