Dutch Profiles - Piet Paris (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 26-10-2014

Piet Paris is het pseudoniem van de Nederlandse mode-illustrator Pieter 't Hoen. 't Hoen studeerde in 1988 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Zijn werkstijl kenmerkt zich door krachtige lijnen. Zijn illustraties worden al 25 jaar gepubliceerd in verschillende nationale en internationale kranten en tijdschriften. Piet Paris was één van de medeoprichters van de masteropleiding Fashion Institute Arnhem van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, maar illustreren is zijn belangrijkste vak.

Prix de Rome Architectuur (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 26-10-2014

“Geef de Rotterdamse Hoogstraat zijn ziel terug.” Dat was de opdracht van de Prix de Rome Architectuur 2014. Het is de belangrijkste prijs in Nederland voor architecten tót 40 jaar. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40-duizend euro en een werkperiode in Rome. In het Nieuwe Instituut in Rotterdam zijn alle ontwerpen verzameld. Saskia van Stein was jurylid en vertelt over de Prix de Rome. Donna van Milligen Bielke is de winnaar van de prijs en vertelt over haar ontwerp.

De Kunst van het Verzamelen (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 26-10-2014

In ‘De Kunst van het Verzamelen’ neemt Hester Alberdingk Thijm, directeur van de AkzoNobel Art Foundation en zelf ook verzamelaar, Kunstuur mee voor een uniek kijkje thuis bij bekende en minder bekende kunstverzamelaars. Enthousiast vertellen zij over hun passie. Deze week: Frans Oomen verzamelt sinds 1985 kunst en heeft een collectie van meer dan 1500 werken van vooraanstaande kunstenaars. Hij heeft bijvoorbeeld werk van Marlene Dumas, Jeff Wall, Penone, Jeff Koons, Tacita Dean. Hoewel de collectie rijen dik op de grond uitgestald staat, en soms zelfs de doorgang blokkeert, ervaart Frans de collectie nooit als een blok aan zijn been.

Gouden Piramide (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 26-10-2014

Wie wint dit jaar de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap op het gebied van architectuur en stedenbouw? De tweede genomineerde is ‘MIET AIR’ in het Brabantse Beers. De opdrachtgever heeft van een voormalig campingterrein een bijzondere culturele voorziening gemaakt: een 'artist in residence' voor voornamelijk beeldhouwers en bronsgieters.

StreetArt: SIT (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 19-10-2014

Een tijd geleden schreef Kunstuur een wedstrijd uit waarin werd gezocht naar de mooiste of beste plek van Nederland voor het maken van een muurschildering. De inzending van Marcel Bakker op Texel werd winnaar. De Amsterdamse kunstenaar SIT werkte ruim een maand aan de muur van maar liefst 300m2 waarmee hij zijn verhaal van het eiland en de omliggende zee verteld.

Dutch Design Week (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 19-10-2014

De Dutch Design Week gaat van start! Er is weer een overvloed aan topdesign en creativiteit te verwachten op meer dan 80 locaties in Eindhoven. Trends dit jaar zijn 'social design' en 3D printing. In de tentoonstelling 'In No Particular Order' is werk van 21 jonge talenten te zien. Een van hen is Jólan van der Wiel die het verschijnsel magnetisme gebruikt voor zijn spectaculaire 'gravity stool'.

Gouden Piramide (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 19-10-2014

Wie wint dit jaar de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap op het gebied van architectuur en stedenbouw? Vandaag de eerste genomineerde: de SuperKubus in Rotterdam. Na jaren van leegstand is de kubus verbouwd om tijdelijke huisvesting te bieden aan ex-gedetineerden. De opdrachtgever toonde hiermee lef door het gebouw een functie te geven die niet onomstreden is.

Titiaan in de Galerij (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 19-10-2014

In Galerij Prins Willem V in het Mauritshuis is voor de tweede keer tijdelijk een internationaal meesterwerk te zien dat zelden in Nederland wordt vertoond. Dit keer is in Den Haag een beroemd topstuk van de Italiaanse meesterschilder Titiaan te bewonderen. Hij was een grote inspiratiebron voor onze schilders uit de zeventiende eeuw.