Dutch Profiles - Studio Dumbar (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 16-11-2014

Studio Dumbar –in 1977 opgericht door Gert Dumbar- is een design-studio. Het kent een lange geschiedenis van bijzondere projecten. Dumbar ontwierp veel voor de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld voor de Spoorwegen, de Posterijen en de Politie. Daardoor heeft de studio een stevige bijdrage geleverd aan het Nederlandse grafische landschap.

Stilleven – Rijksmuseum (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 16-11-2014

Het stilleven is al honderden jaren een inspiratiebron voor kunstenaars. In het Rijksmuseum Amsterdam legt conservator Pieter Roelofs uit wat een stilleven nou eigenlijk is, en wat het verschil is met een ‘vanitas’.

De Kunst van het Verzamelen (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 16-11-2014

Hester Alberdingk Thijm, professioneel kunstaankoper en zelf verzamelaar gaat op bezoek bij kunstverzamelaars. De meeste kunstverzamelaars kunnen uren praten over hun verzameling. Maar wat zegt een verzameling nou over de verzamelaar? Deze week: Tjepco. Hij verzamelt al vanaf zijn studententijd. Zijn prachtige monumentale huis is vol met met hedendaagse kunst van o.a. Louise Bourgeois, Pieter Laurens Mol, Gijs Assmann en een immens grote Robert Zandvliet.

Stilleven anno 2014 (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 16-11-2014

Ook anno 2014 is het stilleven nog springlevend. In galerie Kahmann in Amsterdam is een stilleven expositie. En het echtpaar Scheltens en Abbenes fotografeert alledaagse voorwerpen op een manier dat schoonheid, vorm en functie een waar feest voor het oog wordt.

Designing 007: Fifty Years of Bond Style (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 02-11-2014

Tijl Beckand, groot James Bond-fan, neemt Kunstuur mee naar de tentoonstelling 'Designing 007: Fifty Years of Bond Style' in de Kunsthal Rotterdam. Op de tentoonstelling zijn onder meer de gadgets te zien die in de Bondfilms gebruikt zijn, van klassiekers als de stiletto in een schoen tot een pistool dat gemaakt is van een pen.

Fotocollectie Rijksmuseum (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 02-11-2014

De schatkamers van het Rijksmuseum herbergen 150.000 bijzondere foto’s, 400 daarvan zijn nu te zien in de openingstentoonstelling in de verbouwde Philipsvleugel. ‘Modern Times heet de tentoonstelling en behandelt fotografie in de 20ste eeuw’. Twee fotografen uit deze bijzondere collectie, Ad van Denderen en Frank van der Salm, laten in de tentoonstelling hun favoriete foto’s zien en vertellen over hun eigen werk.

De Kunst van het Verzamelen (AVROTROS)

Fragment uit Kunstuur van 02-11-2014

Op een eeuwenoud landgoed in Limburg woont het echtpaar Jo en Marlies Eyck. Ze begonnen al in de jaren zestig met verzamelen. Grote namen als Richard Long, Jan Schoonhoven, Carel Visser, Ben Akkerman, Penone en vele anderen. Zij delen hun bijzondere collectie met het publiek door hun landgoed iedere zomer open te stellen.